خانه پنیر لیقوان خرید، نگهداری و مصرف پنیر

خرید، نگهداری و مصرف پنیر

نکات مهم در خرید، نگهداری و مصرف پنیر

پنیر لیقوان مشهورترین پنیر سنتی ایرانی است و در تولید آن از مواد شیمیایی و غیرارگانیک استفاده نمی‌شود و به‌همین دلیل سالم و لذیذ بوده و طرفداران زیادی دارد

پنیر انواع و اقسام مختلفی دارد که هنگام انتخاب و مصرف آن باید نکات مهمی به یاد سپرده شود.

رنگ پنیر یکی از عوامل اصلی شناسایی کیفیت پنیر می‌تواند باشد، به این صورت که رنگ شیر گوسفندی سفید خالص است و از آنجایی که پنیر لیقوان از شیر خالص گوسفند و بز تولید می‌شود، به رنگ سفید است و هر پنیری با رنگ مایل به زرد نشان از این دارد که پنیر از شیر گاوی تهیه شده و یا درصدی شیر گاو در تولید استفاده شده است.

با توجه به این موضوع که در فرآوری پنیر لیقوان، روغن حیوانی موجود در شیر از آن جدا نمی‌شود، بنابراین وجود درصد نسبتاً بالای چربی در پنیر لیقوان سبب نرم بودن نسبی پنیر می‌شود و با این وجود رنگ پنیر کاملاً سفید است.گاهی برای سفید کردن پنیر تولیدی از شیر گاو اقدام به جداسازی چربی شیر گاو توسط دستگاه‌های چگالشی می‌کنند. هر چقدر چربی پنیر کمتر باشد پنیر سفت‌تر خواهد بود و این امکان وجود دارد که پنیر از شیر گاوی تولید شده باشد

برخی پنیرهای زرد صنعتی  که این روزها با نام پنیر لیقوان عرضه می شوند، از انواع اصیل این پنیر نیستند و اغلب فرآوری شده اند و پنیر گاوی هستند نه گوسفندی لیقوان.

شیرگاوبه دلیل کمبودچربی وموادمعدنی نسبت به گوسفند درتولیدپنیرگاوی ازشیرخشک وروغن نباتی برای افزایش موادمعدنی وچربی استفاده میشودکه بسیاری از این افزودنی ها برای انسان مضرمی باشد. پنیرهایی مانند پنیر لیقوان  که با شیر کامل  گوسفند تهیه می شوند، نیازی به افزودن روغن گیاهی ندارند،

اغلب پنیرهای آبدار موجود در بازار  مخصوصا پنیر سنتی لیقوان در آب نمک (شور اب)و نه در آب پنیر، غوطه ور هستند درتولیدپنیرگوسفندی لیقوان برای جلوگیری از فاسدشدن و ازبین بردن باکتری تب مالت و همچنین به عنوان یک نگهدارنده طبیعی ازآب نمک (به ترکی شورآب)استفاده می شود

پنیرسنتی لیقوان برای رسیدن تقریبا دوتاسه ماه درمحلی به نام زاغه نگهداری می شودکه دراین مدتت طعم خاصی پیدا میکند که منحصربه پنیرلیقوان هست وهمچنین عاری ازهرگونه میکروب میشود

درهنگام خریدپنیرسنتی لیقوان حتمابه یادداشته باشید ازفروشنده آب نمک راهم تهیه کنید درغیراینصورت بعلت فاسدشدن زودهنگام بایدهرچه زوتر خودتان اب نمک درست کنید غلظت اب نمک باتوجه به بافت نرمی یا  سفتی پنیرمتفاوت می باشد درکارخانه پنیرسازی مقدارغلظت اب نمک ازطریق درجه غلظت سنج تعیین میشودکه مقدارمورداستفاده برای پنیرمعمولی 9 درجه می باشد

اما اگر بافت پنیرخیلی نرم هست بایدغلظت اب نمک بیشتر بین 10 تا 11 باشد نمک مورداستفاده برای اب نمک نبایدازنمک طعام یا یددارباشدبایدازنمک بلوری یادانه شنی استفاده شود چون درخانه درجه غلظت سنج دردسترس  نمی باشد اب نمک برحسب وزن محاسبه می شود بطوری که برای تهیه اب نمک با غلظت 9 درصدباید در 1کیلو گرم اب، 90گرم نمک حل شود.برای غلظت 10 درجه هم در 1 کیلو گرم اب، 100گرم نمک بایدحل شود

برای نگهداری پنیربعد از اضافه کردن اب نمک حتمادرظروف درب دارنگهداری شود چون چگالی پنیرکمترازاب نمک می باشدپنیربه صورت شناور و بیرون از اب نمک می اید که دراین صورت شروع به کپک زدن وفاسد شدن میشود

برای جلوگیری ازاین کارسطح پنیر رابا یک پلاستیک بپوشانیدو یک وزنه کوچک بگذارید تابطورکامل درداخل اب نمک بماند بسیاری ازمصرف کنندگان عزیز اب پنیررا با اب نمک اشتباه میگیرند اب نمک هیچگونه خواص تغذیه ای نداردوهنگام مصرف بایدبیرون ریخته شود

افرادی که پنیر شور را در آب می اندازند یا با آب داغ شست وشو می دهند تا نمکش زدوده شود، باید بدانند که با این کار نه تنها از میزان شوری قسمت مرکزی پنیر کاسته نمی شود بلکه اغلب ویتامین ها و پروتئین محلول از پنیر خارج می شود.بهترین روش مصرف برای کم کردن شوری پنیر میباستی قبل از مصرف به مدت 20 الی 30 دقیقه پنیر را  در اب سرد  انداخته شود تا شوری پنیر کاسته شود

به این مطلب امتیاز دهید
[کل: 12 میانگین: 4.8]

3 نظرات,انتقاد و پیشنهاد خود را بنویسید

  1. امیر ارسلانی

    سلام
    اقای لیقوانی ممنون خوب و واضح توضیح دادین ولی با این روش مقدار شوری به نظرتون بیشتر نیست؟

    • علی نوعی لیقوان

      سلام
      پنیر سنتی چون فاقد نگه دارنده هست اگه نمکش پاینتر از این حد باشه کم کم شل شده و به صورت دوغ در میاد

    • علی نوعی لیقوان

      چون در تولید پنیر لیقوان از نگه دارنده استفاده نمیشه
      غلظت نمک را یکم بیشتر میکنن
      ولی در مصرف ب راحتی میتوان نمک اون را جدا کرد
      در پست های بعدی توضیح داده شده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *