روغن حیوانی جایگزینی مناسب برای روغن نباتی و کره گیاهی
یکی از مواد غذایی که بسیاری از افراد به ویژه ایرانی ها از آن استفاده می کنند کره است. در کل کره را می توان به دو گروه گیاهی و لبنی تقسیم کرد. در این مقاله قصد مقایسه روغن و کره حیوانی را با روغن نباتی و کره گیاهی داریم
خواص روغن حیوانی:
روغن حیوانی از چربی شیر گاو، گوسفند و بز به دست میآید. روغن حیوانی شبیه کره حیوانی است
1. روغن حیوانی دارای فواید و خواص فراوانی است که از فواید آن میتوان به تقویت سیستم ایمنی، خواص ضدسرطانی، درمان سوختگی، تقویت چشم و فواید آن برای پوست اشاره کرد.
2. در زمان پخت، این روغن در برابر گرما مقاوم است و می تواند تا حدود دویست و پنجاه درجه مقاومت کند.
ملاحظات مصرف روغن حیوانی:
• در بین این روغنها، روغن گاو از بقیه روغنها بهتر و لطیفتر بوده، هر چه کهنهتر شود حرارتش بیشتر و رطوبت آن کمتر می شود
• این روغن ها تحلیل برنده، بازکننده انسداد، نرم کننده پوست، چاق کننده بدن و ملین بوده، برای بیماری های مغز و اعصاب، بیماری های ریه و سرفه خشک، بیماری های کبد و طحال مفید است.
• اگر روغن کهنه را مرتب شبها بر صورت بمالند و تا صبح بماند، لک صورت را پاک کرده و رنگ صورت را زیبا می کند.
• خوردن کره در کسانی که حرارت درونی قوی دارند مثل گرم مزاجان، ورزشکاران و کسانی که کارهای بدنی سنگین دارند با ادویه مناسب مثل مرزه، آویشن و… مفید است ولی برای کسانی که حرارت خوبی برای هضم و سوخت و ساز مناسب و تحرک کافی ندارند میتواند مضر باشد.
• مصرف ۱ قاشق مرباخوری کره و کمی عسل اشتهای کاذب را برطرف می کند.
• خوردن کره با شکر و خشخاش فوق العاده چاق کننده می باشد.
• زیاده روی در مصرف کره سبب ضعف و سستی دهانه معده شده، همچنین اشتها را کم می کند.
روغن نباتی و کره گیاهی:
در سال های اخیر نسل جدید و به اصطلاح رژیمی کره با نام کره گیاهی یا مارگارین پا به بازار عرضه گذاشت
این محصول در ابتدا طرفداران زیادی به خود جلب کرد، ولی با گذشت اندک زمانی به توصیه متخصصان، مصرف زیاد این محصول نیز محدود شد، اما پرسش اینجاست
چگونه می توان از یک گیاه، کره تهیه کرد؟!کره ای که پایه گیاهی دارد چرا باید دارای محدودیت مصرف باشد؟!! مگر گیاهی بودن این محصول دلیل بر فقدان کلسترول، چربی های اشباع و کالری آن نیست؟!!
کره گیاهی واقعیت دارد!!
کره گیاهی خواص ظاهری و فیزیکی مشابه با کره لبنی دارد، ولی پایه اصلی آن شیر نیست. این محصول اغلب از انواع روغن های نباتی چون ذرت، آفتابگردان، سویا و کتان به همراه برخی افزودنی ها تهیه می شود.
معمولا برای تهیه مارگارین یا کره گیاهی بعد از آن که روغن را تحت فشار وبه وسیله حلال های شیمیایی از گیاهان روغنی استخراج کردند، طی فرآیندهای حرارتی، عملیات تصفیه، بوگیری و رنگبری روی آن انجام می دهند و برای آن که قوامی مشابه کره یابد، آن را هیدروژنه یا جامد می کنند. سپس با افزودن ترکیباتی چون شیرخشک بدون چربی، طعم دهنده های مصنوعی، امولسی فایر، برخی ویتامین های ضروری چون A و D و نمک، روغن هیدروژنه به کره گیاهی تبدیل می شود.
ارزش تغذیه ای کره گیاهی:
این کره فاقد ویتامین های موجود در شیر بوده و از لحاظ املاحی چون آهن، روی و مس فقیر است. البته این کره خواص تغذیه ای روغن های گیاهی را داراست، ولی به دلیل فرآیندهای حرارتی تا حدود زیادی از ریزمغذی هایش کاسته می شود.
به همین دلیل برای آن که این محصول را از نظر تغذیه ای مشابه کره لبنی کنند با افزودن ویتامین هایی چون A وD آن را غنی و با افزودن طعم دهنده و مواد رنگی طعم و مزه مخصوص کره را در آن ایجاد می کنند. خوب است بدانید امولسی فایر، ترکیبی است که جهت جلوگیری از دو فاز شدن و ایجاد پایداری به این کره افزوده می شود و نمک نیز به دلیل جلوگیری از فعالیت و رشد باکتری ها و میکروارگانیسم ها و همچنین افزایش زمان ماندگاری در این محصول کاربرد دارد. نمک این محصول می تواند تا حدودی برای افراد مبتلا به پرفشاری خون دردسرساز باشد.
مصرف این روغن ها در بدن باعث رسوب کلسترول در دیواره رگها، تنگی عروق قلب، افزایش فشار خون و افزایش کلسترول بد و کاهش کلسترول خوب می شود.
اسیدهای چرب ترانس موجود در این روغن ها، در ایجاد زخم های گوارشی، اختلال در سوخت و ساز گلوکز و افزایش التهاب بدن نقش اساسی دارند.
توصیه می شود به جای استفاده از آنها از روغن های حیوانی یا روغن زیتون و کنجد بر اساس مزاج استفاده شود.
بر گرفته از سایت دکتر سلام